Tittelin merkitys työtä hakiessa
Tiedän tapauksia, joissa valittava henkilö saa valita itse tittelinsä. Jos tehtävä sivuaa, vaikka myyntiä, on valinta usein myyntijohtaja, silti oikeampi titteli olisi myyntipäällikkö.
Titteli on jollekin äärettömän tärkeä ja toisille taas merkityksetön.
Käydessäni asiakkaan kanssa läpi täytettävän tehtävän toimenkuvaa, mietimme yleensä tittelin vasta viimeisenä. Parhaimmillaan se kertoo uuden tehtävän vaatimustasosta, sijoittumisesta organisaatioon, organisaation dynaamisuudesta. Ja huonoimmillaan se sekoittaa veden läpinäkymättömäksi.
Tiedän tapauksia, joissa valittava henkilö saa valita itse tittelinsä. Jos tehtävä sivuaa, vaikka myyntiä, on valinta usein myyntijohtaja, silti oikeampi titteli olisi myyntipäällikkö.
Onko tästä sitten haittaa? Ehdottomasti on, nimittäin hakijalle itselleen. Ajatellaan tilannetta, että valittava henkilö on työuran alussa. C.V:ssä on merkintöjä AMK opinnoista, kesätöistä, ehkä yksi vuoden mittainen työsuhde jossain myyntihommassa ja sitten pumps! Kolme kuukautta myyntijohtajana ja koeaikapurku. Mitä tästä ajattelee rekrytoija?
Spontaanisti tulee mieleen, että kaveri ei sitten pärjännyt johtajanhommissa. Ottaisinko mukaan myyntipäällikköhakuun? En tuolla kokemuksella. Miettisin sitä, että kovin kunnianhimoinen, pysyisikö edes vuottakaan? Ilmeisesti minäkuvakin vielä vaiheessa jne.
Ja surullisinta tässä on se, että rooli on ollut itsenäisen myyjänrooli, jossa on tullut koeaikapurku, koska korona iski Suomeen ja myyntitoiminta tyrehtyi. (tiedän ei ole laillinen syys koeaikapurulle).
Nyt sitten monet rekrytoija eivät edes viitsi tarjota hänelle alle myyntijohtajan olevia tehtäviä, mutta hakijan kompetenssi ei myöskään riitä myyntijohtajan tehtäviin.
Muutama vuosi Nokian organisaation oli hyvä tuottamaan työnimikkeitä, jotka estivät työnsaannin. Toki tehtävätkin oli vedetty äärimmäisen erikoistuneiksi juuri ja nimenomaan jonkin yhden jutun hoitamiseen. Mutta myös nimikkeet olivat hyvin spesifejä.
Kerran valmensin erästä ex-Nokialaista työnhakuun, en nyt muista mikä nimenomainen englanninkielinen titteli oli, mutta sovimme, että hän kirjoittaa suomenkieliseen C.V.:n talousspesialisti tehtävän nimikkeeksi. Tässä logiikka toimii samoin kuin työpaikkailmoituksia tehdessä. Mitä ylemmälle tasolle jättää nimikkeen, niin sen enemmän saa yhteydenottoja työntekijää tai työpaikkaa hakiessa.
Jos joudut tilanteeseen, jossa pääset valitsemaan tittelisi, palkkaajana tai palkattavana, niin ota mahdollisimman hyvin tehtävää kuvaava nimike. Ei yli eikä alle. Rekrytoijaa ilahduttaa C.V. jossa hakijan tittelin vaativuusaste kehittyy tasaisesti eteenpäin kohti tiettyä suuntaa. Suunta voi olla kohti johtamista tai kohti asiantuntijuutta, sillä ei ole väliä.
Ja onhan se myös seuraavaa paikkaa hakiessa mukava, kun pääsee kuvailemaan oman työnsä, niin se ei täysin poikkea haastattelijan odotuksista ja tämä ei tunne itseään huijatun.
Seppo Toivo
Reach Talent
Tarvitsetko apua rekrytointeihin tai työpaikan hakuun? Älä epäröi ottaa yhteyttä!
Jos olet kiinnostunut saamaan yksilöllistä valmennusta työnhakuun liittyvissä kysymyksissä, niin käy lukemassa lisää toiminnastamme www.reachtalent.fi sivustolta tai soita suoraan numeroon +358 (0)50 492 7978 Teemme koulutuksia aiheperustein tai kokonaisvaltaisena projektina, joka päättyy uuteen työpaikkaan. Sillä ei ole väliä oletko työtön tai töissä. Itse asiassa iso osa asiakkaistamme on työsuhteessa.